06 22103517 | Medisch Centrum De Brug, Geerdinksweg 149, 7555 DL Hengelo | info@visiemotion.nl
jun 28

Bewuste keuzes maken

We leven in een hectische maatschappij waarin alles snel moet. De lat ligt hoog en dat zorgt voor veel druk. Dat geldt niet alleen op zakelijk gebied, maar ook op persoonlijk vlak. We willen immers allemaal aan dat perfecte plaatje voldoen, waarin een relatie, gezin en baan prima gecombineerd kunnen worden. Daarnaast moet er ook ruimte zijn voor sociale contacten met vrienden en tijd om te sporten. Als er zoveel móét en zo weinig tijd is voor échte ontspanning, is het geen wonder dat er steeds meer mensen overbelast raken. Hoe kun jij de beste keuzes maken?

Functie van stress

Altijd is er die stress van het presteren en altijd maar door moeten gaan. Nu is stress op zich helemaal geen negatief gegeven. Gedurende de evolutie heeft de mens diverse stresssystemen ontwikkeld. De oudste daarvan zorgt ervoor dat je in levensbedreigende situaties kunt vechten of vluchten.’

Vechten of vluchten

Vroeger kon dit mechanisme onze verre voorouders het leven redden wanneer ze plotseling oog in oog stonden met een sabeltandtijger, tegenwoordig kan het het verschil betekenen tussen leven en dood als we plotseling moeten wegspringen voor een auto die ons geen voorrang verleent. Ook topsporters maken dankbaar gebruik van deze eigenschap. Door de spanning op te bouwen, kunnen ze op het juiste moment pieken en zijn ze tot grote prestaties in staat.

‘Jezelf wapenen tegen stress’

Automatische piloot

Na die stress is het belangrijk dat ons lichaam weer de kans krijgt om te herstellen. En daar mankeert het in ons drukke leven doorgaans aan. We moeten immers alle ballen in de lucht houden. Momenten van herstel en ontspanning zijn er niet of nauwelijks. We laten ons meevoeren door vaste patronen en gaan maar door op de automatische piloot. Omdat we als het ware altijd ‘aan’ staan, lopen we het gevaar op het ontwikkelen van een burn-out, depressies, angsten of andere chronische klachten.

Keuzes maken

Maar hoe kunnen we ons daar dan tegen wapenen? We kúnnen toch niet anders dan altijd maar doorgaan? Dat wordt immers van ons verwacht? En die malende gedachten die ons ’s nachts wakker houden. Daar kunnen we toch niets aan doen?

Mindfulness

Toch wel. We hebben immers altijd een keuze, maar daarvoor moeten we eerst inzicht krijgen waar onze valkuilen liggen. Ontdekken wanneer we doorgaan op de automatische piloot. Ervaren waardoor en wanneer die stress ontstaat. Mindfulness is een heel mooie manier om dat te ontdekken én ermee om te leren gaan.

Technieken en oefeningen

In mindfulnesstrainingen leer je, naast het (h)erkennen van je automatische patronen, onder andere met behulp van bepaalde yoga- en meditatievormen en oefeningen leer je te signaleren wat er gebeurt, zodat er een pauzemoment kan worden ingelast. Waar je voorheen het gevoel had dat je op een rijdende trein zat waarvan je niet meer kon afspringen, merk je nu dat je ook op het volgende perron even kunt uitstappen om een bewuste keuze te maken: reis je verder of sla je een andere richting in?

Cursus mindfulness

De cursus mindfulness geef ik over het algemeen in groepsverband, zodat de deelnemers ook ervaringen met elkaar kunnen uitwisselen. Door tussen de lessen door bepaalde opdrachten te oefenen, kan het geleerde in praktijk worden gebracht of gekeken worden waar de moeilijkheden of pijnpunten liggen. Uiteindelijk moeten de cursisten het immers zelf doen, maar ik kan hen wel helpen ontdekken om hun automatische patronen te ontdekken. Het is prachtig om te zien hoe mensen, die het gevoel hadden geen kant meer op te kunnen, op een andere manier met de zaken leren omgaan en te zien dat ze weer ruimte ervaren.